78146

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 21. 12. 2005
Re: Medovina

Používám hlubokoprokvašující kvasinky z VÚ DOL.
Tonda.
>Jaké jsi použil kvasinky?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13817


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek HUBAČ (e-mailem) --- 21. 12. 2005
RE: Medovina

Při jaké teplotě jsi kvasil? Poslední dobou mam informace, že tyhle
kvasinky potrebuji dost vysokou teplotu (kolem 25 -26 st. C
Diky vstřícnosti spolecnosti pana Schimanskeho (www.schimanski.cz) budu
nyní zkouset 8 různých druhů kvasinek, o výsledcích Vás za čas
samozrejme poinformuji.
Diky za informace

MUDr. Radek Hubač
předseda OV ČSV Pardubice
drh/=/seznam.cz
mobil: 724 801 014

-----Original Message-----
From: A.Podh?jeck? [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Wednesday, December 21, 2005 6:24 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Medovina

Používám hlubokoprokvašující kvasinky z VÚ DOL.
Tonda.
>Jaké jsi použil kvasinky?

__________ Informace od NOD32 1.1332 (20051221) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13823


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Při teplotě 27 st. C. Mám termokomoru s digitálním termostatem a ten drží docela přesně. Zkusil jsem včera objednat kvasinky od p. Šchimanského. Ještě bych je přidal a zkusil znovu rozkvasit. Zatím se mi neozval.
Asi mi při Dolských kvasinkách medovina někdy nedokvasí, protože se některá rozkvašuje v teple ještě po 3/4 roku. Někdy je to jak šampaňské. První kvašení je tak slabé, že není jisté jestli je prokvašeno. Mám ale obavu, jestli při jiných kvasinkách nebude jiná chuť a do kolika procent prokvasí. Objednal jsem si ještě refraktometr, abych si mohl kvašení přeměřit. Hustoměrem to nejde.
Zítra jsem na internetu naposledy v tomto roce.

Antonín Podhájecký
tel:737 754 237
a.podhajecky/=/seznam.cz

>Při jaké teplotě jsi kvasil? Poslední dobou mam informace, že tyhle
kvasinky potrebuji dost vysokou teplotu (kolem 25 -26 st. C
Diky vstřícnosti spolecnosti pana Schimanskeho (www.schimanski.cz) budu
nyní zkouset 8 různých druhů kvasinek, o výsledcích Vás za čas
samozrejme poinformuji.
Diky za informace

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13826


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

> Objednal jsem si ještě refraktometr, abych si mohl kvašení přeměřit.
Hustoměrem to nejde.

proč by to nešlo, když to v pivovaru (a jinde) jde? stačí pro konkrétní
recepturu vědět hustotu, při které už stáčet ..

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13827


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Podle přednášky p. Kamlera jde refraktoměrem průběžně měřit obsah cukru a tím přibližně spočítat obsah alkoholu. Pak budu vědět, jestli to je tam už potřebné % alkoholu. Moštoměrem to jde jenom na začátku před kvašením. Ne průběžně. Není dělaný na medovinu.
Tonda.
>proč by to nešlo, když to v pivovaru (a jinde) jde? stačí pro konkrétní
recepturu vědět hustotu, při které už stáčet ..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13829


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

> Moštoměrem to jde jenom na začátku před kvašením.
> Ne průběžně. Není dělaný na medovinu.

Právě že hustota klesá průběžně jak ubývá 'zahušťujícího' cukru a přibívá
'zřeďujícího' alkoholu.
Jediné v čem je problém je správná kalibrace hustoměru, resp. přepočet
hustoty podle tabulky odpovídající technologickému postupu.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13831


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Teoreticky by to mělo jít. Já nejsem ale schopen to udělat.
Tonda.
>Jediné v čem je problém je správná kalibrace hustoměru, resp. přepočet
hustoty podle tabulky odpovídající technologickému postupu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13833


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Eman (209.172.44.78) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Kazdy ubytek 1 kg cukru znamena vznik 0.6 l lihu. To znamena, ze ze zmeny merne hustoty kvasu lze priblizne vypocitat obsah lihu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Eman (209.172.44.78) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Priklad: 6 l (6% vol) lihu ve 100 l vzniklo premenou 10 kg cukru. Vysledna vaha roztoku se snizila ale o asi 5.2 kg (10 - 6*0.8) (hustota lihu 0,79).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13835


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Nemám v tomhle pořád moc jasno. Jestli se nepletu, p.Kamler to uváděl takto jednoduše. Podle refraktoměru měl kvas na začátku 30 kg/hl,(ve skutečnosti 26 kg/hl). Není zase na medovinu. Když je později na refraktoměru např. 10 kg/hl, prokvasilo 20kg, což zhruba ukazuje, že by tam mělo být asi 10% alkoholu. 2kg cukru=1% alkoholu.
Jinak mi od fi Schimanski ochotně odpověděli a zasílají jejich kvasinky. Vyzkouším je.
PS: Měl jsem vir v počítači a při čištění mi vymazali omylem celý adresář. Nemám Tvůj E-mail a na internetu jsem ho nenašel.

Tonda

>Priklad: 6 l (6% vol) lihu ve 100 l vzniklo premenou 10 kg cukru. Vysledna vaha roztoku se snizila ale o asi 5.2 kg (10 - 6*0.8) (hustota lihu 0,79).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13836


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Eman (209.172.57.70) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Nemám v tomhle pořád moc jasno. Jestli se nepletu, p.Kamler to uváděl takto jednoduše. Podle refraktoměru měl kvas na začátku 30 kg/hl,(ve skutečnosti 26 kg/hl). Není zase na medovinu. Když je později na refraktoměru např. 10 kg/hl, prokvasilo 20kg, což zhruba ukazuje, že by tam mělo být asi 10% alkoholu. 2kg cukru=1% alkoholu.

-------------------------

Myslím že v tom máš jasno. Tahle čísla souhlasí, jen je potřeba při % alkoholu mít na mysli zda jsou to objemová % nebo váhová. Objemových je víc a tak se s oblibou uvádí na etiketách. Rozdíl je asi 20%.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Eman (209.172.57.70) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Myslím 20% z údaje %obsahu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13841


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina - přepočet st. moštoměru na hustotu

> Priklad: 6 l (6% vol) lihu ve 100 l vzniklo premenou 10 kg cukru.
> Vysledna vaha roztoku se snizila ale o asi 5.2 kg (10 - 6*0.8) (hustota
lihu 0,79).

ještě chybí hustoty pro jednotlivé st. moštoměru
(první sloupec st. NM v kg / 100 l ; druhý hustota v kg / m3)

10 1049,79
11 1053,44
12 1057,06
13 1060,69
14 1064,34
15 1068,32
16 1071,74
17 1075,59
18 1079,33
19 1083,20
20 1087,12
21 1091,09
22 1095,12
23 1099,22
24 1103,40
25 1107,68
26 1112,09
27 1116,65
28 1121,39
29 1126,34
30 1131,52

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
133662 (84.244.109.94) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

>První kvašení je tak slabé, že není jisté jestli je prokvašeno
----------
To už je podezřelé. První kvašení by mělo být silné. Myslím že tvůj problém byl původně vznik křísu na hladině. Hustoměr, refraktometr nebo vážení jsou všechno metody na určování hustoty - tím to nespasíš a +- ti řeknou totéž. Já bych diagnostikoval vady: Nedostatečná sterilita při přípravě, malá kyselost kvasu, vadné kvasinky nebo jejich rozkvašení (teplota to podle tebe není). Pokud se do týdne kvašení pořádně nerozjede, tak se to musí řešit rychle a nečekat co z toho bude. A některými medy mám taky problém. Používám metodu "jánošík" - bohatým beru a dávám chudým.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13828


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Sterilitu se snažím dodržovat. Vše vymývám horkou vodou a je převařeno. Něco se tam může dostat snad jenom s kořením. To dávám po uvaření do vychladnutí. Hlavně ten chmel chci zkusit dávat při vaření, aby se převařil. Nic ale neplesniví. Do kvasu přidávám kyselinu citronovou. Rozkvašení kvasinek je dobré. Po necelém týdnu pěkně pění. Kvasinky chci zkusit jiné. U květových medů by snad problém neměl být.
Ono se to po Dolských kvasinkách většinou rozkvasí, ale brzo to přestane bouřlivě kvasit a pak už se tak nepozná, kdy skončit. Teď to jemně perlí. Provzdušnil jsem to a uvidím. Není to pořád. Většinou je medovina výborná ale to kvašení není jisté. Stalo se mi prvně, že prakticky hotová medovina se ještě rozkváší. Začínám si myslet, že je to kvasinkama. Kvašení neprobíhá tak bouřlivě, jak píšou.
Když nekvasí bouřlivě, tvoří se asi ten křís.
Tonda.

>To už je podezřelé. První kvašení by mělo být silné. Myslím že tvůj problém byl původně vznik křísu na hladině. Hustoměr, refraktometr nebo vážení jsou všechno metody na určování hustoty - tím to nespasíš a +- ti řeknou totéž. Já bych diagnostikoval vady: Nedostatečná sterilita při přípravě, malá kyselost kvasu, vadné kvasinky nebo jejich rozkvašení (teplota to podle tebe není). Pokud se do týdne kvašení pořádně nerozjede, tak se to musí řešit rychle a nečekat co z toho bude. A některými medy mám taky problém. Používám metodu "jánošík" - bohatým beru a dávám chudým.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13830


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu